Privacy Policy

PRIVACY POLICY AND PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

The BIG Group, comprising of Big Sdn. Bhd, Bens Independent Grocer Sdn. Bhd., Bens Kitchen Sdn. Bhd., Bens Kitchen (BSC) Sdn. Bhd., Bens Kitchen (Penang) Sdn. Bhd. and The Big Benquet Sdn. Bhd. is always concerned about the security and sensitivity of personal data of our customers and employees.

 

This privacy policy and Personal Data Protection Notice (“Notice”) is made pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and it is to inform you of how we collect and process your personal data as well as your rights under the PDPA.

 

You hereby consent to the processing of your personal data by us and all persons involved in the provision of services by us under the BIG Group by:-

(a)   Using our services or patronizing our outlets;

(b)   Using our website or any of our social media platforms;

(c)    Being in our employment.

 

We shall have the right to modify, amend or update the terms of this Notice at any time. By continuing to use our services, our website, our social media platforms or patronizing our outlets or by being in our employment following any such changes, this shall confirm and signify your acceptance of the same. In the event of any conflict between the English and other language versions of this Notice, the English version shall prevail.

 

Kindly take note that your personal data shall be shared and processed by the companies under the BIG Group.

 

What is Personal Data?

Generally, personal data is any information that identifies you. When you provide us a comment, request a custody card, sign up for our promotions or interact with us via our website or social media platforms or join us as an employee, you may be asked to input personal data which will then be processed by us.


 

The type of data processed by us includes but is not limited to:-

(a)   Name, nationality, date of birth, NRIC number, passport number, gender, residency status, correspondence address, home address, contact details including mobile, office and residential telephone and facsimile number, email address, closed-circuit television footage;

(b)   Any relevant financial and health information in respect of employees and customers;

(c)    Any additional information provided by you or by third parties about you.

The accuracy and completeness of your personal data depends on the information you provide. We will assume that the information that you have provided is accurate, up to date and complete unless you inform us otherwise. It shall be your obligation to update us as to any changes in your personal data with us as soon as there is a change.

 

Please also be aware that when you use our website, some of our web pages may use “cookies”, which will help you navigate or store your preferences in your computer. Whilst cookies, by themselves, do not provide us with your data, or information such as email address, phone numbers or other information, once you choose to furnish the site with your personal information, this information may be linked to the data stored in the cookie, for instance, if you choose to register for one of our services, promotions, surveys or competitions.

 

We acknowledge that you have the right to decide the personal data that you wish to provide to us and is entirely voluntary on your part. However, if the personal data is not provided or insufficient, we may be unable to: -

(a)   Communicate with you;

(b)   Provide you our services;

(c)    Grant you access to use our website or other social media platforms; or

(d)   Employ you


 

How Do We Process Your Personal Data?

We only have access to the collected information that you voluntarily give us via our websites, registration, e-mail or other direct contact from you.

The personal data provided to us will be used for the following reasons including but not limited to:-

(a)   To verify your identity and location;

(b)   To maintain our customer and employee database for administrative, filing and employment referral purposes;

(c)    For purposes of payment and security

(d)   For tax purposes;

(e)   To communicate with you and to respond to your queries;

(f)     To promote, offer, sell or market our services and/or

(g)   For marketing, research or survey purposes; and/or

(h)   To alert you or send you materials related to our business, promotional materials or changes to our website or policies

Therefore, we will retain your personal data as long as is necessary for our purposes and required for us to do so.

In so far as cookies are concerned, cookies help us to understand site usage and is used to improve the content and offerings on our sites. As we strive to continuously improve our websites and services, we may use cookies to help us understand your site usage, personalize your experiences at our web pages, to recognize you by name when you return to our site, store your preferences, save your username and/or password in password-protected areas, and to offer you products, programmes, promotions, surveys or services.

You can set up your Web browser to inform you when cookies are set or to prevent cookies from being set.

Please however note that if you reject, block, filter or erase cookies, we may not be able to restore preferences or settings you have previously specified,


 

and you may not be able to fully enjoy the websites or your online experience; and some functions may not work properly or at all.

Sometimes our websites may also provide you access to other websites. These video or links or websites/contents of 3rd party sites or others may contain 3rd party cookies so please consult the various policies of those individual websites and links before use, for information and details of their privacy policies, use of your information and cookies used. We are not responsible for these websites or their use of your data or information, nor do we have any control over these websites and 3rd party usage or their policies. Therefore it is important for you to understand their privacy policies and usage of your data and information and we shall not be responsible for these websites or 3rd parties. Your use of these websites or 3rd party links shall be at your own risk.

 

Disclosure of Your Personal Data

Your personal data will be processed internally by the BIG Group.

 

There are circumstances whereby your personal data may be disclosed to third parties such as:-

(a)   To any marketing, survey, research or such third party companies;

(b)   To any persons for purposes of compliance with legal or regulatory requirements;

(c)    Our professional advisors such as lawyers, auditors, insurance brokers and tax advisors;

(d)   Our data processors such as banks, financial institutions, storage services, IT services and logistics services; and

(e)   Any other circumstance which may be necessary or permitted under the law.

 

Right to Access and Amend Personal Data

Under the PDPA, you have a right to access and correct your personal data.


 

If you wish to request: -

(a)   For access to your personal data

(b)   For your personal data to be corrected or updated; or

(c)    To withdraw your consent or limit the use of your personal data,

please submit your written requests to our Head Office :-

Human Resource Department

Farah Suhaily Binti Mohd Ramly

The BIG Group

B1-G1-13 Solaris Dutamas

No 1, Jalan Dutamas 1

50480 Kuala Lumpur

T: +603 6209 2267

F: +603 6209 2202

W: www.thebiggroup.co

Marketing Department

Tanith Nadia Binti Md Abdul Rahim

The BIG Group

B1-G1-13 Solaris Dutamas

No 1, Jalan Dutamas 1

50480 Kuala Lumpur

T: +603 6209 2278

F: +603 6209 2202

W: www.thebiggroup.co

 

Kindly take note that an administrative charge may be imposed for any request under paragraph (a) or (b) above.

We reserve the right to refuse your request to access and/or make any changes to your personal data as permitted under the law.


 

DASAR PRIVASI DAN NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

The BIG Group, yang merangkumi Big Sdn. Bhd., Bens Independent Grocer Sdn. Bhd., Bens Kitchen Sdn. Bhd., Bens Kitchen (BSC) Sdn. Bhd., Bens Kitchen (Penang) Sdn. Bhd. dan The Big Benquet Sdn. Bhd. sentiasa prihatin akan keselamatan dan nilai sensitif data peribadi pelanggan-pelanggan dan pekerja-pekerja kami.

Dasar privasi dan Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis”) dibuat menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”) dan adalah untuk memaklumkan anda bagaimana kami mengumpul and memproses data peribadi anda and juga hak-hak anda di bawah PDPA.

Anda di sini bersetuju terhadap pemprosesan data peribadi anda oleh kami dan semua orang yang terlibat dalam perkhidmatan-perkhidmatan oleh kami di bawah the BIG Group dengan:-

(a)   Menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan kami atau melanggan di kedai-kedai kami;

(b)   Menggunakan laman web kami atau mana-mana platform media sosial kami;

(c)    Berada di dalam penggajian kami.

Kami akan mempunyai hak untuk menukar, meminda atau mengemaskini terma-terma Notis ini pada bila-bila masa. Dengan terus menggunakan perkhidmatan, laman web, platform media sosial kami atau melanggani kedai-kedai kami atau dengan berada di dalam penggajian kami berikutan mana-mana perubahan tersebut, ini akan mengesahkan dan menandakan penerimaan anda berkenaan perubahan-perubahan tersebut. Dalam keadaan konflik di antara versi bahasa Inggeris dengan versi bahasa lain Notis ini, versi bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Sila ambil perhatian bahawa data peribadi anda akan dikongsi dan diproses oleh syarikat-syarikat di bawah the BIG Group.

 

Apa itu Data Peribadi?

Secara umumnya, data peribadi adalah apa-apa maklumat yang boleh mengenal pasti anda. Apabila anda memberikan kami suatu komen, memohon suatu kad pemilikan, mendaftarkan diri untuk promosi-promosi atau berinteraksi dengan kami melalui laman web kami atau platform media sosial kami atau menyertai kami sebagai seorang pekerja, anda mungkin dikehendaki untuk memasukkan data peribadi yang kemudiannya akan diproses oleh kami.

 

Jenis-jenis data yang diproses oleh kami termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

(a)   Nama, kewarganegaraan, tarikh lahir, nombor kad pengenalan, nombor paspot, jantina, status kediaman, alamat penyuratan, alamat rumah, butir-butir perhubungan termasuk nombor telefon bimbit, pejabat dan kediaman dan nombor faks, alamat emel, rakaman televisyen litar-tertutup;

(b)   Apa-apa maklumat kewangan dan kesihatan yang relevan berkenaan pekerja-pekerja dan pelanggan-pelanggan;

(c)    Apa-apa maklumat tambahan yang diberikan oleh anda atau oleh pihak ketiga berkenaan anda.

 

Ketepatan dan kelengkapan data peribadi anda bergantung kepada maklumat yang diberikan oleh anda. Kami akan menganggap bahawa maklumat yang diberikan oleh anda adalah tepat, dikemaskini dan lengkap melainkan anda memaklumkan kami sebaliknya. Adalah menjadi obligasi anda untuk memaklumkan kami akan apa-apa perubahan di dalam data peribadi anda sebaik sahaja terdapat suatu perubahan.

 

Sila juga ambil perhatian bahawa apabila anda menggunakan laman web kami, sesetengah halaman web kami mungkin menggunakan “cookies”, yang akan membantu anda memandu arah atau menyimpan pilihan suka anda dalam komputer. Walaupun “cookies”, secara sendiri, tidak membekalkan kami dengan data anda, atau maklumat seperti alamat emel, nombor-nombor telefon atau maklumat lain, tetapi selepas anda memilih untuk membekalkan laman web tersebut dengan maklumat peribadi anda, maklumat ini boleh dikaitkan dengan maklumat yang disimpan dalam “cookie” tersebut, sebagai contoh, jika anda memilih untuk mendaftar untuk salah satu daripada perkhidmatan-perkhidmatan, promosi-promosi, survei-survei atau pertandingan-pertandingan kami.

 

 

Kami mengakui bahawa anda mempunyai hak untuk memilih data peribadi yang anda ingin berikan kepada kami dan pemberian ini adalah secara sukarela oleh anda. Namun begitu, jika data peribadi tersebut tidak diberikan atau tidak mencukupi, kami mungkin tidak dapat:-

(a)   Berhubung dengan anda;

(b)   Membekalkan anda perkhidmatan-perkhidmatan kami;

(c)    Memberikan anda akses kepada laman web kami atau platform media sosial yang lain; atau

(d)   Menggaji anda.

Begaimana Kami Memproses Data Peribadi Anda?

Kami hanya mempunyai akses terhadap maklumat yang terkumpul yang diberikan oleh anda secara sukarela melalui laman-laman web kami, pendaftaran, emel atau perhubungan langsung lain dengan anda.

Data peribadi yang diberikan kepada kami akan digunakan untuk tujuan-tujuan berikut termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

(a)   Untuk mengenal pasti identiti dan lokasi anda;

(b)   Untuk mengekalkan pangkalan data pelanggan dan pekerja untuk tujuan-tujuan perkeranian, pemfailan dan rujukan penggajian;

(c)    Untuk tujuan-tujuan pembayaran dan keselamatan;

(d)   Untuk tujuan-tujuan pencukaian;

(e)   Untuk berhubung dengan anda dan untuk membalas pertanyaan-pertanyaan anda;

(f)     Untuk mempromosikan, menawar, menjual atau memasarkan perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau produk-produk kami kepada anda;

(g)   Untuk tujuan-tujuan pemasaran, kajian atau survei; dan/atau


 

(h)   Untuk memberitahu anda atau menghantar bahan-bahan berkenaan perniagaan kami, bahan-bahan promosi atau perubahan-perubahan kepada laman web atau dasar-dasar kami.

 

Oleh itu, kami akan menyimpan data peribadi anda sepanjang mana yang diperlukan untuk tujuan-tujuan kami dan yang dikehendaki oleh kami untuk berbuat demikian.

Berkenaan dengan “cookies”, “cookies” membantu kami untuk memahami penggunaan laman web dan digunakan untuk memperbaiki kandungan dan tawaran-tawaran di laman web kami. Disebabkan kami berusaha untuk memperbaiki laman web dan perkhidmatan-perkhidmatan kami secara berterusan, kami mungkin akan menggunakan “cookies” untuk membantu kami memahami penggunaan laman web oleh anda, menjadikan pengalaman anda di laman-laman web kami lebih peribadi, untuk mengenal anda melalui nama apabila anda kembali ke laman web kami, menyimpan pilihan suka anda, menyimpan nama pengguna dan/atau kata laluan anda dalam kawasan-kawasan yang dilindungi oleh kata laluan, dan untuk menawarkan kepada anda produk-produk, program-program, promosi-promosi, survei-survei atau perkhidmatan-perkhidmatan.

Anda boleh memasang pelayar Web anda untuk memberitahu anda apabila “cookies” telah ditetapkan atau untuk menghalang “cookies” daripada ditetapkan.

Walaubagaimanapun sila ambil perhatian bahawa jika anda menolak, menyekat, menapis atau memadam “cookies”, kami mungkin tidak akan dapat memperoleh kembali pilihan suka atau tetapan yang anda telah tentukan sebelum itu, dan anda mengkin tidak akan dapat menikmati laman-laman web atau pengalaman online dengan sepenuhnya; dan sesetengah fungsi mungkin tidak dapat digunakan sepenuhnya atau sama sekali.

Adakalanya, laman web kami mungkin juga akan membolehkan anda memasuki laman-laman web yang lain. Rakaman-rakaman atau penghubung-


 

penghubung (“links”) atau laman-laman web/kandungan-kandungan laman web pihak ketiga atau pihak lain tersebut mungkin akan mempunyai “cookies” pihak ketiga dan oleh yang demikian sila baca polisi-polisi bagi laman-laman web dan “links” individu tersebut sebelum menggunakannya, untuk maklumat dan butir-butiran berkenaan dasar-dasar privasi mereka, penggunaan maklumat anda dan “cookies” yang digunakan. Pihak kami tidak bertanggungjawab untuk laman-laman web tersebut ataupun penggunaan data atau informasi anda oleh mereka, dan pihak kami juga tidak mempunyai kawalan terhadap laman-laman web tersebut dan penggunaan oleh pihak ketiga ataupun dasar-dasar mereka. Oleh itu ia adalah penting untuk anda memahami dasar-dasar privasi mereka dan penggunaan data dan maklumat anda dan pihak kami tidak akan bertanggungjawab untuk laman-laman web tersebut atau pihak ketiga. Penggunaan laman-laman web tersebut atau “links” pihak ketiga oleh anda adalah di atas tanggungan anda sendiri.

Penzahiran Data Peribadi Anda

Data peribadi anda akan diproses secara dalaman oleh the BIG Group.

Terdapat hal keadaan – hal keadaan di mana data peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak-pihak ketiga seperti:-

(a)    Kepada mana-mana syarikat pemasaran, kajian, survei atau syarikat-syarikat pihak ketiga sebegini

(b)   Kepada mana-mana orang untuk tujuan pematuhan kehendak-kehendak undang-undang atau regulasi

(c)    Penasihat-penasihat professional kami seperti peguam-peguam, auditor-auditor, broker-broker insurans dan penasihat-penasihat cukai;

(d)   Pemproses-pemproses data kami seperti bank-bank, institusi-institusi kewangan, perkhidmatan-perkhidmatan stor, perkhidmatan-perkhidmatan IT dan perkhidmatan-perkhidmatan logistic; dan

(e)   Apa-apa hal keadaan yang lain yang mungkin perlu atau dibenarkan di bawah undang-undang

Hak Untuk Mengakses dan Membetulkan Data Peribadi


 

Di bawah PDPA, anda mempunyai hak untuk mengakses dan membetulkan data peribadi anda.

Sekiranya anda ingin meminta:-

(a)   Untuk mengakses data peribadi anda;

(b)   Untuk data peribadi anda untuk dibetulkan atau dikemaskinikan; atau

(c)    Untuk menarik balik persetujuan anda atau mengehadkan penggunaan data peribadi anda;

Sila masukkan permohonan-permohonan bertulis anda kepada Ibu Pejabat kami:-

Bahagian Sumber Manusia

Farah Suhaily Binti Mohd Ramly

The BIG Group

B1-G1-13 Solaris Dutamas

No 1, Jalan Dutamas 1

50480 Kuala Lumpur

T: +603 6209 2267

F: +603 6209 2202

W: www.thebiggroup.co

Bahagian Pemasaran 

Tanith Nadia Binti Md Abdul Rahim

The BIG Group

B1-G1-13 Solaris Dutamas

No 1, Jalan Dutamas 1

50480 Kuala Lumpur

T: +603 6209 2278

F: +603 6209 2202

W: www.thebiggroup.co

 

Sila ambil perhatian bahawa suatu caj perkeranian mungkin dikenakan untuk mana-mana permintaan di bawah perenggan (a) atau (b) di atas.

Kami merizabkan hak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan/atau membuat apa-apa perubahan terhadap data peribadi anda seperti yang dibenarkan di bawah undang-undang.